Британският певец Роби Уилямс ще продаде на търг на Сотбис“ три

...
Британският певец Роби Уилямс ще продаде на търг на Сотбис“ три
Коментари Харесай

Роби Уилямс продава творби на Банкси за над $13 милиона

Британският артист Роби Уилямс ще продаде на търг на „ Сотбис “ три произведения на уличния художник Банкси. Всяка се прави оценка на няколко милиона паунда, оповестява The Guardian.

Една от тях е прочутата „ Момиче с балон “, нарисувана върху железна плоча със спрей. Нейният  оригинал се появи преди 20 години под моста Ватерло в Лондон. А копието ѝ, отпечатано с шаблон върху лист хартия, беше съвсем унищожено от скрит шредер, конфигуриран от създателя в рамката ѝ. Миналата есен 2/3  нарязаната на лентички рисунка беше продадена за £18,6 милиона (25,4 милиона долара) — рекорд за английски махленски художник.

Другите  две са Vandalized Oils (Choppers) и „ Целуващи се ченгета “, и двете от 2005 година „ Момиче с балон “ е с предварителна оценка  £2-£3 милиона ($2,7-$4 милиона)„ Целуващи се ченгета “ се очаква да донесе £2,5-£3,5 милиона ($3,4-$4,8 милиона), а  „ Vandalized Oils (Choppers) “ —приблизително £2,5-3,5 милиона ($3,4-$4,8 милиона).

Според Financial Times Уилямс е купил купува творбите непосредствено от художника не доста откакто са направени, само че години преди пазарът на художника да експлодира в цените.

Всяко от тях е версия на емблематичното шаблонно улично изкуство на анонимния художник, което се появи в Обединеното кралство при започване на 2000-те. „ Момиче с балон “ беше забелязано за първи път под моста Ватерло през 2002 година, до момента в който Vandalized Oils (Choppers) се появи до уличния пазар Уайткрос в източен Лондон същата година. „ Целуващите се ченгета “  в началото бяха  забелязани на стената на механа в Брайтън през 2004 година Уилямс сподели, че картините „ комбинират три неща, които обича: „ хип-хоп просвета, лудория и комедия “.

Картините са измежду акцентите на вечерна ликвидация на Sotheby`s в Лондон, наречена „ Настоящето “, която се организира на 2 март.

„ Вярвам, че това са едни от най-хубавите му картини и ми харесва какъв брой тясно са свързани с уличните графити — каза изпълнителят на Let Me Entertain You. — Като колекционер на творбите на Банкси човек става част от по-широко културно придвижване “. 

Уилямс има още произведения на Банкси в колекията си, които счита да задържи. „ По отношение на колекционерството Банкси беше в много специална категория. Дълго време имаше дребна група хора, най-вече британци, които събираха Банкси “ каза Хюго Коп, ръководител на отдела за Ново изкуство. „ През последните четири или пет години ползата към него експлодира.

Уилямс, който започва музикалната си кариера през 90-те години на предишния век с група " Тейк Дет ", стана успешен соло артист, издал редица шлагери. Той сподели пред Financial Times, че продава работите на Банкси, с цел да финансира личния си „ арт план “, който ще започва тази година, и да освободи малко пространство за реинвестиция в „ ново изкуство от нови хора “.

Трите произведения заминават на турне в Ню Йорк през идната седмица, преди да се отправят към Хонг Конг при започване на февруари.  След това те ще пътуват назад в Лондон за продажбата на 2 март.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР